צמדי צמחים וסינרגיסטיקות

מתוך WikiSinit

גרסה מתאריך 11:10, 8 ביוני 2010 מאת Admin (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה הנוכחית (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

רפואה סינית > צמחי מרפא סיניים > צמדי צמחים וסינרגיסטיקות


הקדמה על צמדי צמחים וסינרגיסטיקות ברפואה הסינית

בפורמולות הסיניות ישנה חוקיות ועקבוית באופן שילוב הצמחים שבהן. צמדי צמחים שונים מופיעים פעמים רבות בשילוב, למרות שהם יכולים לאכלס פורמולות שונות בתכלית. צמדי צמחים יכולים ליצור סינרגיזם, אנטגוניזם, הגנה על הגוף מפני נזקים, תרומה להרמוניזציה בין צמחים סותרים וכן להוביל ולכוון את הפורמולה לאזורי גוף שונים. הידע על צמחי צמחים נקרא בסינית Du Yao והוא ידע חיוני לכל מי שעוסק בצמחי מרפא סינים

סוגי האינטרקציה בין צמדי צמחים

א - צמדי צמחים סינרגיסטים צמחים סינרגיסטים הם צמחים המחזקים זה את פעולת השני. שיטת הצימוד הנפוצה ביותר היא צרוף של שני צמחים מאותה קטגוריה לחיזוק הדדי. לעתים צמחים מקטגוריה שונה משלימים אלו את אלו יוצרים איזון. למשל צמחים המטפלים בשורש (Ben) ובענפים (Biao) בו זמנית, צמחים המזינים שני חומרים כמו צי ודם ובו זמנית, צמחים המטפלים בשתי פתולוגיות שונות בו זמנית, צמחים המאזנים בין החוץ לפנים, צמחים המזינים ומנקזים בו זמנית או לצמחים המחזקים את הפעילות המתוכננת.

ב - צמדי צמחים אנטגוניסטים צמחים אנטגוניסטים הם צמחים הפועלים באופן מנוגד. לעתים הם סותרים זה את זה, אך במקרים מסוימים ובמינון מבוקר ניתן לשלב אותם. צימוד ידוע הוא שילוב צמחים המנוגדים בטמפרטורה שלהם. צמחים מזינים, כלומר מחזקים וצמחים מנקזים בו זמנית, מתאימים בעיקר למצבים אקוטיים מופיעים בו זמנית על רקע מצב חסר כרוני אמיתי. שיטה מקבילה להזנה ופיזור מתמקדת בוויסות תנועת הצי תוך חיזוק הצי הכללי. בסוג צימוד אחר משלבים צמחים סטאטיים עם צמחים נודדים ומניעים, או שילוב של צמחים מעלים עם צמחים מורידים, דבר שמאפשר פיזור הפורמולה בכל חלקי הגוף.


ג - צמדי צמחים להרמוניזציה חלק מהצמחים נרשמים כדי לאזן בין צמחים מנוגדים או לצמצם אפקטים רעילים או חזקים מדי. המצאות של צמחים סותרים בפעולתם, בטמפרטורה שלהם, בכיוון שלהם או בתפקידם העיקרי מחייב הוספת צמחים מאזנים ומתווכים. כל הצמחים הפועלים להרמוניזציה הם בעלי טעם מתוק. טעם מתוק מתייחס לאלמנט האדמה ולכן הם ממרכזים ומאזנים ומהווים צמח מרכזי שמסביבו נעים הצמחים האחרים בפעילותם.

ד -צמדי צמחים מגינים צמחים מסוימים נוטים לפגוע בקיבה משום הפעולה הדרסטית שלהם, גם אם הם נועדו להשפיע על אזור אחר. הקיבה היא המקור לטרנספורמציה של הצי, הדם והגינג הנרכש. מכאן שהפרעה לאיזון באיבר זה יכולה לפגוע ישירות בבריאות. עיקר הצמחים שיש לאזן בצימודים אלו הם צמחים או מינרלים קרים במיוחד. מסיבה זו קיימים צמחים שתפקידם לצמצם או להעלים השפעות משניות אלו. הצמחים המאזנים לעתים מתונים בעוצמתם אך מאזנים ומרגיעים. למשל:

ה - צמדי צמחים מובילים צמחים שליחים מאפשרים את העברת הפעילות של צמחים אחרים לאזורי מטרה בגוף. אלו הם שגרירים של מרשמי צמחים. בעזרת צמחים אלו ניתן לנייד פורמולה כבדה כלפי מעלה או פורמולה חיצונית כלפי פנים. בנוסף, ניתן לכוון צמחים מסוימים לאזורים שקשה להגיע אליהם בדרכים רגילות, כמו גפיים, שרירים, חזה או גבות למשל. דרך נוספת היא לכוון פורמולת צמחים לאיבר מסוים כמו הלב, הכליות או הטחול.

קישורים ומקורות

כלים אישיים