תזונה לפי עונות השנה

מתוך WikiSinit

גרסה מתאריך 11:07, 17 באוקטובר 2010 מאת Admin (שיחה | תרומות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

רפואה סינית > שער התזונה


כפי שעונות השנה מיתחלפות ומביאות איתן אנרגיה שונה בכול עונה, כך גם התזונה שלנו צריכה להשתנות בהתאם.


  • אביב וקיץ – עונות YANG, בהם אנו מפתחים תומכים ומחצינים את הYANG ולכן בעונות אלו הטעמים החריפים והמתוקים יהיו יותר דומיננטים, המר, המלוח, והחמוץ יהיו פחות דומינטים אך חשוב שיהיו על מנת לתמוך בYIN ולא להביא לכילויו.
  • סתיו וחורף –עונות YIN, בהם אנו מפתחים ותומכים בYIN ומפנימים את האנרגיה פנימה ולמטה, על מנת לשמור את חום הגוף והתמצתיות. לכן הטעמים מר, מלוח וחמוץ יהיו יותר דומיננטים והחריף פחות דומיננטי.


תוכן עניינים

תזונה לאביב

זהו זמן הפריצה וההתעוררות מתרדמת החורף זמן בו הטבע מתעורר לחיים, ולכן גם התזונה צריכה להיות בעלת איכות תנועת הYANG כלומר למעלה והחוצה. שימוש בירקות עליים(עלי ביבי, נבטים, ירק-שמיר, כוסברה, פטרוזיליה, בצל ירוק...) יתנו את התנועה הזו . הטעמים המומלצים לעונה זו הם : מתוק וחריף, חשוב לכלול מעט חמוץ אשר יגרה את הכבד להניע את האנרגיה ולהחצין אותה. (את הטעם המלוח יש להגביל)

יש לצרוך פירות וירקות חיים אך לא להגזים, הגזמה עלולה לפגוע בתהליך העיכול וב YANG הבישול. אופן ההכנה צריך להיות מהיר כמו הקפצה או צליה על אש. יש להמנע ממזון כבד ושומני ומארוחות כבדות שעלולות להכביד ולהעיק על פעולת הכבד(אלמנט העץ). עדיף לאכול יותר ארוחות קטנות מאשר שתי ארוחות גדולות. את מוצרי הבשר יש לחתוך לחתיכות קטנות ולהגביל את כמות הבשר עד ל- 100 גרם למנה. תבלינים מומלצים לאביב: בזיליקום, שומר, שמיר, עירית, בצל ירוק, רוזמרין, עלי דפנה, ג'ינגר טרי,כוסברה, פיטרוזיליה וגבעולי סלרי.


תזונה לקיץ

עונת הבשלות בא הפירות והירקות מגיעים לבשלות והYANG בשיאו. ולכן גם בקיץ כמו באביב יש לצרוך תזונה בעלת איכות תנועת הYANG כלומר למעלה והחוצה. בישול המזון צריך להיות קצר ויש לצרוך פרות וירקות חיים. טעמים ממולצים לקיץ הם: מתוק, חריף (עדיף חריף קריר) וכדאי להוסיף את הטעם המר על מנת לתמוך באנרגית הלב.(יש להימנע מהטעם החמוץ והמלוח). בקיץ מתעורר באופן טבעי מנגנון ההזעה, מנגנון ההזעה חשוב לקרור הגוף ולכן יש לדאוג להשלמת נוזלים ומינרלים המצויים בשפע בירקות עליים, בנוסף תזונה מוגזמת של חריף מחמם עלולה לגרום להזעת יתר. התמיכה ב- YANG לא חייבת להיות על ידי אכילת ארוחות חמות אלא יכולה להיות על ידי הוספת תבלינים כמו: פלפל לבן, ג'ינג'ר, בצל ירוק, שמיר , מנטה, לימונית, לואיזה למזון ולשתיה.

תזונה לסתיו

זוהי עונת האסיף, ההפנמה והאגירה, בזמן זה הטבע מתחיל לכוון את התמציות פנימה, לכן לעונה זו אנו צריכים להשתמש במזון אשר יכוון את האנרגיה כלפי פנים ומטה. הטעמים הדומיננטיים לעונה זו הם: מר ומלוח, יש לצרוך מעט חמוץ שיסייע להפנים את האנרגיה פנימה, (מספיקה כמות קטנה) וכדאי לכלול מעט חריף עדין ועדיף משורשים לבנים כמו: לפת וצנון בכדי לתמוך באנרגית הריאות. יש לכלול בתזונה יותר דגנים וקטניות מלאים, זרעים, חלבון מן החי וירקות שורשיים כמו: שורש פטרוזיליה, שורש כוסברה, שורש סלרי, לפת, גזר, בצל ושום. את המזון יש לבשל זמן ארוך בחום נמוך. בעונה זו כדי למרכז את האנרגיה כדאי לשלב תרגילי נשימה כמו: יוגה וטאי צ'י.


תזונה לחורף

עונת שיא ה-yin , המוות וההפנמה המוחלטת. בעונה זו אנו צריכים לשמור את האנרגיה בתוך הגוף ולבזבז כמה שפחות אנרגיה. הטעמים המומלצים: המר והמלוח, יש להימנע מהטעם החריף. המזונות המלוחים כוללים אצות ים, רוטב סויה, מיסו, אמבושי, שעורה, סרטנים וצדפות. המזונות המרים כוללים לפת, שיפון, תה קמומיל, שן הארי, אכיניצאה, יין. המזונות המרים והמלוחים הם בדרך כלל מקררים ולכן יש להוסיף להם מזונות מחממים. יש להימנע ממזון שלא עבר בישול כמו פירות וירקות טריים. רצוי לאכול תבשילים בעלי אופי כבד כמו תבשילי קדרה וחמין שבושלו על אש נמוכה לאורך זמן.



עורך:

כלים אישיים