צ'י קונג
מתוך WikiSinit
תוכן עניינים |
מה זה צ'י קונג
"הנח לגוף להיות נינוח.
בכל תנועת צ'י קונג תן לגוף להיות משוחרר.
חזור לאביב, חזור לנעורים.
חזור ללב צעיר.
היה אחד עם היופי של השמיים.
התפוגג אל תוך הצ'י של האדמה, התפוגג אל תוך הטבע".
Sheng Zhen Wuji Yuan Gong: A Return to Oneness : Qigong of Unconditional Love by Li Jun Feng תרגום: אוהד קדם
צ'י קונג (או צ'י גונג, Chi Gong. Pin yin -QiGong , איות- Chi G/Kung) הינה שיטת ריפוי הוליסטית הכוללת התייחסות למישור הפיזי, המנטאלי, הרגשי והרוחני של הפרט שפותחה בסין בערך לפני כ2400 שנים לפני הספירה. רבים משווים את צ'י קונג לסוג של אומנות הכוללת פיתוח כישורים לאומנויות לחימה (כגון טאי צ'י וקונג פו), פיתוח גוף והתודעה. עבור חלק מהמתרגלים צ'י קונג מהווה דרך חיים אשר באה על ידי ביטוי באימון היומיומי. צ'י קונג כולל תרגול דינאמי, סטטי, תרגילי נשימה ומדיטציה. מהות התרגילים הללו הינם הבניית רצף של תנועות לתצורה אחת שלמה תוך כדי הרפיה ושחרור של הגוף במטרה לאזן גוף-נפש על מנת לסייע לאדם לממש את הפוטנציאל האנרגטי שטמון בו.
ההיסטוריה של הצ'י קונג
היסטוריה של התפתחות הצ'י קונג ניתן לחלק לשלוש תקופות עיקריות: ישנן מקורות שמציינים כי צ'י קונג פותח בעיקר על ידי חְוָוא טוֹ (Hua To) (110 – 207 לספירה), מרפא סיני שפיתח סידרה של תרגילים המשלבים רצף של תנועות גוף, נשימות ומצב מדיטטיבי מסויים . יחד עם זאת, כיוון שקשה להתחקות אחר מקור מדויק של הפרקטיקה, תקופה ראשונה משויכת לפרק זמן בו פורסם ספרו של אי לינג ה"שינויים" בערך לפני 2400 שנה לפנה"ס עד לשושלת האן 206 שנה לפנה"ס. תקופה נוספת החלה כאשר בודהיזם וטכניקות מדיטציה השונות יובאו מהודו והחדירו פן רוחני יותר לתרגילים. תפנית זו סימנה מעבר לפרקטיקות רוחניות של צ'י קונג, תקופה שנמשכה עד כהונתה של שושלת ליאנג (502- 557 לספירה), במהלכה צ'י קונג פותח כפרקטיקה של אומנויות לחימה. תקופה זו נמשכה עד שנת 1911, במהלכה צ'י קונג פותח בהתבסס על גישות בודהיסטיות ודאואסטיות. בעת המהפכה הסינית בשנות ,40-50 השלטונות ניסו לפזר את האגודות המסורתיות של צי קונג אך במקביל להליכי הגלובליזציה הפרקטיקה נדדה לארצות אחרות ובמקום להיעלם הועצמה ואף שינתה את פניה בעקבות חדירתן של פרקטיקות אומנויות לחימה השונות.
מאפייני הצ'י קונג בתקופה הראשונה:
o תרגול בעיקר על ידי המלומדים הדאואיסטים והקונפוציוניסטים למטרת שימור הבריאות
o תרגול למטרות רפואיות בכדי להניע צ'י ולמנוע חסימות
o הפרקטיקה נעדרת אספקטים רוחניים
o ההכשרה הינה פאסיבית (יינית) בעיקר במטרה לשפר צ'י בצורה עדינה והדרגתית
מאפייני הצ'י קונג בתקופה השנייה – לאחר שושלת ההאן לפני שושלת ליאנג (עד 502 לספירה):
o שלוש אסכולות העיקריות שהשפיעו על הפן הרוחני של צי קונג הינן בודהיזם טיבטי, בודהיזם הודי ודאואיזם.
o כמעט על הפרקטיקות נשמרו בסודיות בקרב הנזירים
o צ'י קונג רוחני תורגל בכדי להשתחרר ממעגל הראינקונרציה (שחרור מסנסרה, שרשרת של גלגול נשמה)
מאפייני הצ'י קונג בתקופה השנייה – לאחר שושלת הליאנג לפני שושלת צ'ינג המאוחרת (עד 1911 לספירה):
o צ'י קונג אומץ לאומנויות הלחימה בעקבות זאת פותחו סגנונות אומניות לחימה צ'י קונג
o תרגול של צ'י קונג רוחני נשמר בסודיות
o פיתוח האקופונטורה וצ'י קונג מגיעים לשיאם
o תרגילי צ'י קונג נמצאים בצמיחה בקרב אוכלוסיה סינית
התאוריה של הצ'י קונג
משמעות המושג "צי קונג" ניתן להבין כ"טיפוח אנרגיה" או "פיתוח אנרגיה". משמעות המונח "קונג" Gong ניתן לתרגם ולהבין במונחים של אנרגיה וזמן. כיוון שכך, המושג "קונג" מקיף את כל הקשת הרחבה של מושגים המסמלים למידה או הכשרה שצורכים השקעה ומאמץ ממושכים. לכן, משמעות מדויקת יותר של צ'י קונג הוא אימון ממושך של צ'י שצורך זמן והשקעה. בהתאם לראיה הדאואיסטית, הסיניים ביססו את אורח חייהם בהתאם לשימור אנרגיה באמצעות הדאו – חיים דרך הטבע. דרך חיים זו התאפיינה בהבנה של חוקי הטבע ויישומם בחיי היומיום, חלוקת משאבים ויצירת יחסים בינאישיים בהתאם לחוקיות הקיימת. זהו, למעשה, בסיס לגישה של הפילוסופיה הסינית אשר מתמקדת בחיפוש וגילוי הדרכים ליצירת סירקולציה נכונה של אנרגיה, או ה"בא גואה" (Ba gua). יותר מאוחר, בתקופת שושלת שאנג, רופאים סינים פיתחו את אופן השימור וסירקולציית הצ'י אשר נחשבת כאקופונטורה הראשונית. בהדרגה, בתקופת שושלת הזאנג פותחו טכניקות נשימה מיוחדות אשר תורגלו בעונות מעבר (סתיו, אביב) ותקופות מלחמה. ובשלבים מאוחרים יותר, החלו להשתמש במכלול הפרקטיקות- דיקור, טווינה, צמחי מרפא וצ'י קונג- כבסיס לטיפול וריפוי מחלות. אם נאגד את התיאוריה והלימוד של צי קונג היא מורכבת משתי קטגוריות עיקריות- Wai Dan (המקור החיצוני) וNei Dan (המקור הפנימי). המקור החיצוני הינו למעשה מערכת אנרגטית של בני האדם אשר ניתן לחלק ל12 הערוצים הראשיים בהם מתרכז הצ'י ואילו המקור הפנימי הינו מערכת עמוק יותר של הערוצים המיוחדים והאיברים הפנימיים בהם מאוחסן ונשמר צ'י. אימון ברמת המקור החיצוני מבוסס בעיקר על ידי תרגול הנשימה והנעת הגוף. לאחר תרגול הדרגתי של כיווץ ושחרור השרירים מופיע שינוי בתחושת הרגליים והידיים, הצ'י נבנה במפרקים ולאחר סדרה ממושכת של תרגילים הצ'י מתפזר בגוף וגורם להנעת הסטגנציה. עיקרון התרגול ברובד הפנימי הוא בצבירת הצ'י באיברים הפנימיים ולאחר מכן הנעתו בנתיבים מבוחנים בגוף: נתיב האש, נתיב הרוח ונתיב המים . ברמת המקור הפנימי העבודה הינה ברמת הג'ינג וגורמת לטרנספורמציה רוחנית ופיזית מעמיקה. לכן, התרגול ברמה זו מחוייב בהשגחת המורה. טכניקות של הNei Dan נשמרו בסודיות לרב ואינם נפוצים בשימוש הרחב.
עקרונות הצ'י קונג
צ'י קונג פועל על פי חמשת העקרונות- וויסות הגוף, וויסות הנשימה, וויסות התודעה, וויסות הנפש (shen) וויסות הצ'י. השיטה כוללת תרגול איטי המכיל התבוננות פנימית, הרגעה, שילוב הנשימה, דמיון מודרך, מאמץ סטטי ודינאמי. מטרתה להכיר את הגוף ואת תפקודו, למקד אנרגיה באזור Dan Tian שמתחת לטבור ובכך ליצור מאגר אנרגטי בגוף. התרגול מזרים אנרגיה ודם, מגביר את החיוניות ומחזק את הרוח שנועדה לשמור על הגוף. הוא מביא להתחדשות הגוף ומעצים את מנגנוני ההגנה שלו.
בעקבות תרגול הדרגתי וממושך ניתן לממש את חמשת העקרונות הללו באופנים הבאים:
o צ'י קונג לשימור הבריאות. תרגול הצי' קונג בכדי להגיע לאיזון פנימי – תודעה שקטה ושלווה נפשית. ששת הרגשות משפיעים על מצב האיברים הפנימיים וכאשר נוצר חוסר איזון רגשי, הדבר מפר זרימה חלקה של הצ'י ב12 המרידיאנים. לכן, איזון מנטאלי יוצר תנועה חלקה של הצ'י ומונע חסימות. מונח אשר מתקשר להרפיית התודעה הינו Tiao Xin , או "שחרור התודעה". זהו מצב מדיטטיבי אשר מטרתו להגיע לאיזון פנימי. איזון זה ניתן להרגיש בתרגול הצ'י קונג כאשר אנו מניעים ידיים תוך תנועה, מעלה –מטה, חוץ-פנים,תוך כדי התמקדות ומתן תשומת לב לזרימה מעגלית בלתי-פוסקת של Yin ו – Yang. מכאן, הרבה משווים את תרגול הצ'י קונג למעין ריקוד רציף שממחיש דרך חיים לפי חוקי הטבע, הדאו.
o ריפוי מחלות – כתוצאה מחקירה מתמשכת רופאים סינים מצאו כי תרגילים מסוימים משפרים את מצב האיברים הפגומים ומשפיעים על זרימת הצ'י בגוף ולכן מרפאים מחולי. כאשר הפתולוגיה נמצאת ברמת הצ'י ניתן לפתור את אי האיזון שנוצר על ידי התרגול עצמו. יחד עם זאת, במצב בו נפגעים האיברים הפנימיים, הכרחי לערב שיטות טיפול נוספות כגון דיקור, צמחים או טווינה במקביל לתרגול הצ'י קונג. מחקרים הראו כי תרגול מתמשך ועקבי של צ'י קונג סייע בהתמודדות עם התקפי אסטמה, קשיי נשימה, אוסטיאופורוזיס ואונקולוגיה . באמצעות תהליך הפוספורילציה תרגול צ'י קונג מעודד גם יצירת אנזימים החשובים בתחזוקת הבריאות, ומגייס הורגי-תאים טבעיים ההורסים את תאי הסרטן בגוף. התרגול הפיזי מניע את כלי הדם ומחזק את מערכת השלד והשרירים.
o הארכת משך חיים - "אם חיים עד 120 סימן שמתים צעירים", זוהי אמרה דאואיסטית אשר ממחישה את רציונל תרגול הצי קונג במטרה להאט קצב הזדקנות האיברים הפנימיים. אחד המונחים המרכזיים בצ'י קונג ה"קוסמי" הינו שטיפה והנשמה למח העצם. זוהי שיטת למשוך צ 'י חיצוני דרך העור לתוך העצמות על מנת לסייע לחדש מלאי מוח העצם, ובכך להפעיל מחדש את הליך הייצור של תאי דם לבנים. שליחת צ'י אל עצמות אמור לשפר את תפקוד של מערכת החיסון. תהליך זה עוזר להזין את מוח העצם ( "מכבסת המוח"), ובכך למנוע את אחד הגורמים העיקריים של אוסטיאופורוזיס.
o אומנויות לחימה- צ'י קונג התפתח כחלק מהכשרת הלוחמים במיוחד בתקופת שושלת הליאנג. תרגול הצ'י קונג סייע ושיפר טכניקות לוחמה אם כי ידועים תרגילים מסוימים אשר נאסרו בשל השפעה מזיקה על הבריאות .
o הארה/מצב תודעה של בודהה- תרגול במטרה להגיע להארה, או בהתאם לתורת הבודהיזם להשתחרר מסנסרה. במסגרת פרקטיקה רוחנית זו נדרש תרגול המכונה צ'י קונג קוסמי או אימון צ'י קונג המכונה "שטיפת המוח" אשר מבוסס על הנעת הצ'י לאזור המוח ושחרור התודעה. תרגול זה עלול להיות מסוכן בשל השפעתו החזקה ומחייב הדרכה והשגחה של מורה.
צ'י קונג ורפואה סינית
במונחים של רפואה סינית צ'י קונג הוא אומנות טיפוח הכוח של "שלושת האוצרות" – ג'ינג, צ'י ושן- באמצעות הרגעת המוח, שליטה על הנשימה, תנועות גופניות וצורות עמידה. כיוון שבהתאם להשקפה הסינית המחלה הינה ביטוי לחוסר הרמוניה ולחולשה במערכת האנרגטית של האדם, אם מערכת חזקה ומאוזנת, לא תפרוץ מחלה. לפיכך, תרגילי הצ'י קונג משמשים כעזרה בשמור החיות של מערכת האנרגטית ושימור בריאותו ורמת חייו של האדם . תרגול הצי קונג משפיע על מערכת האנרגטית באופנים הבאים:
• מטהר צ'י מפתוגנים וחומרים רעילים בגוף
• אוסף צ'י ויוצר מאגר של "חיוניות" בגוף
• מפזר צ'י במרידיאנים ועל ידי הנעת סטגנציות וגורם לזרימה חלקה של הצ'י. ככל שהצ'י נע בחופשיות רבה יותר, כך גם האיברים הפנימיים נוטים להתחזק.
כך שבעוד שדיקור, טווינה וצמחי מרפא סיניים מבצעים עבודה עם צ'י "מבחוץ", תרגול הצ' קונג עובד על איזון "מבפנים"; ארבע השיטות עובדות על אותם העקרונות, ולמעשה הן משלימות אחת את השנייה בטיפוח הכוח של שלושת האוצרות.