LU7

מתוך WikiSinit

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

רפואה סינית> פיזיולוגיה> מרידיאנים > מרידיאן הריאות


תקציר


תוכן עניינים

שם הנקודה

  • השם הסיני: LIEQUE
  • פרוש השם: Broken Sequence

LIE=-רצף QUE=חלקי,שבור בכתבים העתיקים, מקור השם הוא–"ברק","הארה" ולכך שלושה פירושים:

1 זרם חשמלי המתחולל כשדוקרים את הנקודה.

2 LU7,יכולה לסלק כבדות ומועקה מהחזה(פיזית ונפשית),כמו שברק באמצע סערה,"מנקה את השמיים".

3 ההתפצלות הפתאומית במסלול הראשי מתרחשת כאן.זה מעין מזלג שאולי מזכיר ברק (השערה) (נק' חיבור נוספות מתפצלות בצורה זו: ST40 ; BL58 ; KI4),אך כאן המר' משנה כיוון ומגיע כמעט עד למר' ה-LI דבר שמדגיש את הקשר החזק בינם.

  • 'GRASPING THE WIND' מסביר זאת ע"י ההסתכלות על מסלול מר' ה-LU:

בנקודה LU7 ה"שביל",מתפצל בכדי להצטרף למר' הLI- בנקודה LI 4.פיצול זה,אפשר לראותו כשבירת הרצף של הנקודות על גבי מסלול ה-LU. דרך נוספת להבין זאת שבירת הרצף הכללי של כל מערכת המרידיאנים : הכוונה היא שברוב המקרים, QI זורם מהנקודה האחרונה במר' כלשהו אל הנקודה הראשונה של המר' הבא. כאן, הqi-זורם מ-LU 7 ולא בנקודה האחרונה של מר' הריאות– LU 11 .כאן ה-QI זורם מ-LU7 ל-LI 4 ,דבר שיוצר סטייה מהרצף הבסיסי של זרימת ה-QI במר'.

  • ניתוח נוסף הוא של הרדיקל של LU7- המילה LIE משמעותה רצף(SEQUENCE ).את אותה המילה, ניתן להגות בצורה דומה ,אך הרדיקל נכתב אחרת ומשמעותו התפרצות.

QI הריאות נאסף ב-LU6 (נק' הצטברות)ומשם, כמו נהר הפורץ ופותח סכר, פורץ ה-QI כמו מזלג ב-LU7.אם מאחדים את שתי המשמעויות הנ"ל,נוכל לפרש את השם כפריצה קדימה ושבירת הרצף ולמעשה זה תיאור זרימת ה-qi בנקודה זו.

  • MA DAN YANG מתאר את LU7, אחת מ-12 נק' ההשפעה המיוחדות בגוף (heavenly star points )'

כ- "thunderhead spitting fire" = "ענן גשם כהה היורק אש" . דבר זה מתייחס לצורת המזלג "בשביל" אשר דומה לברק פתאומי ולטבע ה-QI בנקודה זו.

  • אנלוגיה בין ה-LU לשמיים תדגים את LU-2 = cloud gate וגם את LU-3 = celestial treasury . פירוש השם של LU7 יחד עם תיאורו של MA DAN YANG,יחזק את מקור השם העתיק lie que כברק.

- תיאור קלאסי יותר למילים lie que מתייחס לתגובה חזקה והפצה של QI שמתרחשת בזמן דיקור הנקודה.

שמות נוספים:

בספר "ACUPUNCTURE-stux/pomeranz" מוזכר השם "mistake in row"- טעות בזרימה/בשייט. 
"ג'ורג" קורא לנקודה "aligned hollow” = שורה חלולה / ממוקמת במקום חלול.

מיקום ואיתור הנקודה

  • מיקום:

כאשר האגודל כלפי מעלה, פרוקסימלית ל-STYLOID PROCESS של הרדיוס, 1.5 צון פרוקסימלית לפרק כף היד. יש ספרים שאומרים לחפש מעבר לסטילואיד ולמצוא מרווח בין שני גידים ושם נמצאת הנקודה.אחרים טוענים שהנקודה נמצאת 1.5 צון פרוקסימלית לפרק כף היד ומדיאלית לגיד. גישה קדומה יותר אומרת כי היא נמצאת 1.5 צון מאחורי הסטילואיד של הרדיוס ללא שום ספציפיקציות נוספות. אחרים מפרטים: בתוך שקע קטן ברדיוס.הגישה השניה מציבה את הנקודה קרוב יותר למר' ה-LI וזו גישה שהתפתחה מאוחר יותר במאה ה-11.

  • DR. james tin yao so אומר בספרו, שיש אקופונטוריסטים, המאתרים את הנקודה על ראש עצם הרדיוס אך למעשה, LU7 שייכת למר' הריאות, מר' ייני וראש הרדיוס הוא אזור יאנגי ולכן זה לא המיקום הנכון.
  • איתור:

האגודל והאצבע המורה של שתי הידיים, משולבות יחד והאצבע המורה, "נחה" על הסטילואיד של היד השניה . הנקודה תימצא בקצה האצבע המורה בתוך חלל בסטילואיד. בסין המודרנית, גישה זו מקובלת ואילו ביפן יש קונצנזוס למקם את הנקודה בין הרדיוס לעורק הרדיאלי.

טכניקת דיקור

אלכסוני לכיוון המרפק 0.5-1 צון

מיקום ברשת המרידינים

תכונות הנקודה

  • נקודת חיבור
  • נק' פתיחה של ה-CV
  • נק' משלימה לפתיחת YIN QIAO
  • נקודה ראשית שולטת על ראש ועורף
  • heavenly star point -ma dan yang

תיפקוד הנקודה

  1. משחררת חיצון ומפזרת רוח
  2. מעוררת את תפקוד ההורדה של הריאות
  3. מרגיעה רוח ומסלקת ליחה
  4. מטיבה עם הראש והעורף
  5. פותחת ומווסתת את ה-CV
  6. מווסתת מעברי מים מפסיקה כאב במרידיאן

סינדרומים

אינדיקציות

• heavenly star point– ma dan yang : פיזיקאי משושלת JIN אשר דיבר על 12 נקודות מיוחדות שנחשבות לחזקות ביותר בגוף. לכל אחת מנקודות אלה , השפעה מיוחדת על מצבים שונים .
LU7 , אשר נכללת בין נקודות אלו , לדבריו אינדקטיבית לכאבי ראש חד צדיים, חסימת רוח, נימול בכל הגוף, ליחה ב-UJ וצפדת (LOCKJAW = ספאזם של שרירי הלעיסה ).
נקודות ראשיות : הוזכרו בתקופה שלפני שושלת מינג. הן נחשבות לנקודות השימושיות והחשובות ביותר ולפי אזורי השפעה יטפלו במצבים של : חוסר, עודף , חום, קור ומצבים כרוניים או אקוטיים. בעבר היו קיימות ארבע נקודות ראשיות והן : ST36 ; BL40 ; LI 4 ו- LU7 . מאוחר יותר נתווספו שתי נקודות נוספות: PC6 ו-GV26 .

אם כן, LU7 ,נקודה ראשית , שולטת על ראש ועורף ( בעיות באזור הראש , ליחה שעולה / מורדת וגרון יבש ) המיוחד בה, בהקשר זה הוא שהיא לא מגיעה לאזור הראש והגרון ולמרות זאת מטפלת בם.
ההסבר לכך מחולק לשניים : א) LU7 מסלקת רוח ( ורוח הרי נוטה לתקוף את החלקים העליונים בגוף )
ב) הקשר שלה בתור נקודת חיבור עם מר' ה-LI אשר מגיע לראש.

  • בעיות רוח חיצונית ופנימית  לריאות, קשר ישיר עם החיצון דרך הנשימה וקשר לא ישיר דרך עור הגוף. לכן, הריאות הכי חשופות לפלישת גפח"ים. רוח המלווה בקור, חום, או יובש אשר תוקפת יכולה : א) לחסום את ה-WEI QI ולפגום בתפקוד הפיזור של הריאות ( ואז יהיו צינון , חום , H.A, כאבי צוואר, כתפיים וכו' .) ב) פגיעה בתפקוד ההורדה תגרום לשיעול , צפצופים , אסתמה וכו' . ג) פגיעה בתפקוד הריאות לווסת את מעברי המים והורדת נוזלים ל-BL ואז תהיה נפיחות בגפיים .
    - ע"י תפקודה בויסות, הורדה ופיזור ה-LU QI , היא משחררת את הצ'י המגן שנפגע מהפתוגן, מעוררת הזעה וכך תורמת הרבה לחיסול פתוגנים .
    - יש להזכיר כי הריאות שולטות בעור הגוף ( והרי שם ה-WEI QI נע ) ומפזרות נוזלים לכל עור הגוף. שימוש בנקודה זו, תמריץ את הסירקולציה של ה-WEI QI ותפתח את הנקבוביות כך שתהיה הזעה והפתוגן יצא.
    - יש האומרים כי היא טובה יותר לרוח קרה מאשר רוח חמה ולכן משתמשים בה בעיקר לשלבים התחלתיים של שפעת ( ואז יהיו צינון, חום , h.a , כאבי צוואר , כתפיים רתיעה מקור, דופק צף וכו' .)
    לעיתים שילוב של LU7 + LI 4 ( שתיהן משחררות חיצון) שילוב זה נקרא "אורח + מארח" ( מר' החיבור של הריאות "מתארח = מצטרף , למר' ה-LI = המארח. )
  • לריאות, קשר לאף : LU7 תטפל בעיטושים,חסימות באף, אף נוזל ואיבוד חוש ריח. במקרים אלו , טוב יהיה השילוב של LU7 עם LI 20 +LI 4 + BL2. שילוב זה , יהיה טוב גם לנזלת כרונית וסינוסיטיס ,
     LU QI תקוע או מורד כגון : אסתמה או שיעול ע"י חיזוק תפקוד הפיזור וההורדה של הריאות .ברונכיט עם שיעול ושיעול פרודוקטיבי, אסטמה והתרחבות הסמפונות.טונסיליטיס, לבעיות בלרינקס (בית הקול),קנה הנשימה,חום מהריאות,ריאות מכווצות ( נשימה מכווצת וחוסר אנרגיה בנשימה ) .
  • מסלקת ליחה : רוח פנימית וליחה יתנו גם הם את הסימפטומים הנ"ל ובנוסף – המיפלאגיה .  
    כמו כן , כשל הריאות בהורדת B.F , יגרום להצטברות ליחה בחזה ולכן LU7 , עצם תפקודה תטפל גם בשיעול עם ליחה והקאת קצף .
    - ג'ורג' מוסיף : ליחה דמית , או ריר שופע ( מוקוס ) .
  • LU7 לא רק נקודת חיבור , המתחברת ל-LI , אלא גם נקודה , בה יש סעיף היוצא ומתחבר ל-LI 1 . בעקבות קשר מיוחד זה , עם היאנג , LU7 היא הנקודה עם התפקוד החיצוני ביותר של מר' הריאות ולכן היא נקודה עיקרית לשחרור חיצון וחשובה לתפקוד הפיזור וההורדה ולויסות מעברי מים .
    * מאחר ורוח , תוקפת את האזורים הגבוהים , LU7 תוכל לטפל גם ברוח פנימית בראש ובחלק גוף עליון :
    פציאליס , צפדת , אפילפסיה , כאבי שיניים וראש .
    - ב- Fundamental of Chinese acu . נאמר : לעיקום העין והפה וללסת קפוצה .
    היכולת לעשות כך ( ובמיוחד באזור היאנג-מינג = פנים ) , מחזק שוב את הקשר בינה לבין ה-LI .
  • אם מוזכר הקשר עם ה-LI , יש לציין גם את רעיון התמיכה של הריאות בלחלוח המעיים ובעשיית צרכים :
    כאשר LU QI חלש , לא תהיה תקשורת מספקת עם המעיים הגסים ואז תהיה עצירות מחוסר ( אופייני לזקנים – קושי בהוצאה ותחושת עייפות לאחר מכן ). LU7 מחזקת LU QI ולכן תחזק את פעולת המעיים .
  • כאמור , כאבי ראש יטופלו בהצלחה גם אם מדובר ברוח או שוב , ע"י הקשר עם ה-LI .
    - ג'רמי רוס , מסביר שבגלל שאזור השריר של ה-LI עובר דרך הראש , LU7 תהיה טובה לכאבי ראש פרונטליים ולטראלים .
    - בעיות ראש ופנים שמערבות את ה-LI ישולבו עם נקודות על מר' ה-LI וה- ST בהתאמה . במקרה כזה , LU7 נדקרת בצד "הבעייתי". לדוגמא לכאב ראש פרונטלי ופנים מרוח קור אפשר לצרף את LI 4 +LI 20 +BL2
  • בעיות כתפיים המערבות את מר' הריאות ו -LI , יטופלו ע"י LU7 כנקודה דיסטאלית ונדקור אותה בצד שלא פגוע ( בהצלבה )
    - ג'רמי מוסיף : LU7 נקודה דיסטאלית לבעיות כתפיים וזרוע שנובעות ממר' ה-LI . לדוגמא :frozen shoulder .
    - לבעיות צוואר וכתפיים על ה-LI אפשר לצרף את : LI 4 ; LI 15 -16-18 ;
  • תנועה : stux / pomeranz מדבר על כאבים בצוואר , מתח בשרירי הצוואר , אוקסיפוט , דלקת בחוליות (ספונדילוזיס ) , שיתוקים ומוגבלות תנועה של הגפיים העליונות , פרקינסון , ארטריטיס (מקומי )
    - כמו כן , ג'ורג' אומר : כאבים וחולשה בשורש כף היד ובמרפק וגם " ידיים מגושמות .. "
    * LU7 תטפל בחום בכפות ובכאבי כתפיים אך במיוחד בכאבים באגודל ובאצבע המורה (עפ"י מיקומה) .
    * פתיחה של ה-CV : ה- CV , עובר לאורך מרכז הגוף וקשור לרחם , לגניטליה ולמערכת השתן . ע"י פתיחה וויסות זרימת ה-QI ב-CV , LU7 תוכל לטפל בסימפטומים כגון : הפרשות מהרחם לאחר לידה , עובר מת שלא יוצא , כאבים בגניטליה ובעיות שתן לכל סוגן ( דם בשתן , שתן צורב , כואב וקושי במתן שתן ) .
    - ג'ורג' אומר , כי טובה לשתן רב ותכוף ובמיוחד בתחילת הלילה .
    - LU7 היא הנקודה העיקרית על מר' הריאות אשר משפיעה על תפקוד פתיחת מעברי המים .
    טיפול זה מדגיש את התפקוד החשוב של הריאות בשליטה במעברי המים ובעיקר , שליחת נוזלים אל ה-BL .

    * יש לציין כי פתיחת ה-CV , נעשית בשילוב עם KI 6 והרעיון הוא לחזק את הקשר בין הריאות לכליות באחיזת ה-QI . לכן , מצבים של אסטמה כרונית ובצקות בפנים מחולשת ריאות וכליות יטופלו בהצלחה בשילוב זה .
    - שלוב זה גם יחזק YIN , יווסת את הרחם והמחזור , יטיב עם הגרון ( יבש וכואב מ-YIN XU ) וילחלח את העיניים .

- בהקשר זה של ה-CV נאמר ב- images & functionsשהנקודה תטפל בכאב וגירוד לאורך קו האמצע של הגוף (קו ה-CV למעשה ובעיקר בטן וחזה) , כאב וזיהום ברחם , כאב באיבר המין הזכרי ואדמומיות וגם , נפיחות וכאב לאורך הסטרנום .

- ג'רמי אומר ש-LU7 תטפל בבעיות של ה-CV , בעיקר במחמם העליון ( אסתמה או נשימה חלשה במבוגרים )
ובמחמם התחתון ( עקרות , פיברואידים = מסות , ובעיות הקשורות למנפאוזה ) . לבעיות אלה חייבת הנקודה , להיות משולבת עם KI 6 על מנת שמר' ה-CV יופעל במלואו .

  • יחד עם נקודות חיבור נוספות כמו :SP4 ; HT5 ; KI 4 ו-LIV5 , חולקת LU7 , את היכולת המיוחדת לטפל בהפרעות פסיכו-אמוציונליות כמו : נטייה לצחוק , פיהוק תכוף , התמתחויות כל הזמן ובמיוחד לזיכרון חלש.
  • ג'רמי : נשימה , היא פעולה , בה אנרגית האוויר , נלקחת לתוך הגוף והופכת לקטליזטור , המעצב מגוון תפקודים בגוף . רגשות כמו :דאגה , פחד , אבל , עצב , תסכול ודיפרסיה , מגבילים את אנרגית / פעולת הנשימה וכתוצאה האדם ישאף פחות אוויר =אנרגיה , לתוך הגוף אשר יגיב בהתאם . משמע תפקודים פחות טובים .
    - הוא מוסיף שהאדם יראה עייף ,( מן הסתם ) ויש להבדיל בין LU QI DEF רגיל אשר יטופל ע"י LU9 בטכניקת חיזוק , ובין מקרה זה של תקיעות QI בחזה , אשר תטופל בעזרת LU7 ( פיזור = REDUCING ) .
  • ג'ובאני מוסיף : לבעיות אמוציונליות שנגרמות מדאגה , אבל ועצבות . LU7 טובה במיוחד למצבים בהם אדם מדחיק בשתיקה את בעיותיו ( " מתכת שלא נפתחת " ). ע"י כוח ההנעה שלה , תגרום לאדם להוציא החוצה את הרגשות המודחקים .
    - חמשת האלמנטים : בכי מקושר לריאות . דיקורה באנשים כאלו , קיימת סבירות גבוהה להתפרצות בבכי .
    - ג'רמי : התפרצות בבכי בזמן הדיקור ואפילו בשבוע לאחר מכן . שילוב שהוא נותן לדיקור במקרים אלו יכול להיות של LU7 יחד עם : LU3 ; BL13 ; BL42 או CV17 ( REDUCING ) . כמובן , שבמקרים של תקיעות רגשות מסיבות אחרות , LU7 יכולה להיות משולבת עם נקודות אחרות , בהתאמה לרגש התקוע . לדוגמא : לתסכול , אפשרי את LU7 +BL18 + BL47 + LIV3 + CV14 + CV17 וכו' .
    * ג'ורג' מוסיף : לזיכרון חלש , לאדם נטול רגש , או חסר תקווה ובעיות נפשיות כגון הזיות .

    * בנוסף , הנקודה תשחרר מתחים רגשיים שמקורם ב-PO , הנשמה הגשמית של הריאות . מתחים נפשיים אלה יתגלו ברמה הפיזית כמתח בכתפיים , נשימה שטוחה והרגשת מועקה בחזה . ( סימפטומים של דאגת יתר לאורך זמן אשר מונעת את הנשימה החלקה של ה- PO ומכווצת את אנרגית הריאות .)
    לסיכום , LU7 תרגיע את הנפש ואת ה-PO , תפתח את החזה ותשחרר מתח .



* חלק מתפקודי הריאות , כאמור הוא שליטה על עור הגוף . ב-images & functions נאמר ש-LU7 טובה לאורטיקריה ( סרפדת )
- ג'ורג' אומר : לדלקות בעור , כוויות בעור מכל מקור : כימי , שריפה , כוויות שמש , גרד ועוד .
- ג'רמי : לשתי בעיות עור עיקריות : א ) כאלו המקושרות עם פלישת רוח ( כמו אורטיקריה )
ב ) כאלו המקושרות עם בעיות של מר' ה-CV ( כמו כאב וגרד בקו האמצע של הבטן והחזה =linea alba ׂ(
- לסיבה א' אפשר לשלב את LU7 יחד עם LI 4 , BL 12 ,BL 13 ( reducing )
- לסיבה ב' אפשר לשלב את KI 6 + נקודות מקומיות על ה-CV .

  • בעיות עיניים : לפי ג'ורג' , LU7 תטפל בשעורה בעין , אבצסים ,עפעפיים סגורים מדי או עפעפיים שלא נסגרים.
    - בעניין העפעפיים , אני יכול לשער שיש קשר עקיף להיותה של LU7נקודת הפתיחה של CV אשר הוא בן זוגו של המר' המיוחד YIN QIAO , אשר מגיע לעיניים ( ואחראי להבאת אנרגית יין לשם ) ומטפל גם בקושי לסגור את העפעפיים . דיקור של הנקודה יפעיל או יחזק את אנרגית היין ( בין אם פותחים את ה-CV ובין אם לאו ) ויכול להיות שמכאן הקשר . דרך אחרת לפרש זאת היא התעסקות הריאות בלחלוח , ופיזור הנוזלים-יין וכך אם אין מספיק יין שילחלח את עור העפעפיים , הם לא יסגרו או לא יפתחו

תאוריה

צרופים

התויות נגד ואזהרות

מקורות

ניסיון קליני

הערות

עריכה

  • עורך - אבי פלד -רפואה סינית ותזונה טבעית
  • הערות העורך:
כלים אישיים