חמשת התנועות

מתוך WikiSinit

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

תוכן עניינים

היסטוריה ומקורות

על פי היסטוריונים גישה זו נהגתה ע"יTSOU TEN 270 לפנה"ס.

  • בסינית HSING WU
  • HSING פירושו המשך,מעבר או תנועה.
  • WU פירושו 5. נבחרו 5 מושגים, ארציים יחסית: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים.

גישת 5 התנועות מסבירה את כל התופעות לפי הספרה 5 . שם נפוץ לחמשת התנועות הוא חמשת האלמנטים אם כי המושג "אלמנט" שנמצא בשימוש מראה על משהו קבוע וחסר תנועה ולכן נשתמש פה במושג "5 התנועות". חמשת התנועות מתייחסות אחת אל השנייה בצורות שונות. הידועות ביותר במערכות יחסים אלו הן: 1.מעגל הבניה,ההזנה SHENG: מים מזינים עץ, עץ נשרף באש, האש יוצרת אפר/אדמה, המתכת נמצאת באדמה, וכשמחממים מתכת יש אדים כלומר מים". 2. מעגל הבקרה, ההירמון - CO: "מים מכבים אש, אש מתיכה מתכת, מתכת (כמו סכין) מבקעת עץ, עץ (כמו מקוש) גובר על האדמה".

בתי ספר שונים היו חלוקים בדעתם על השתייכויות של תופעות מסוימות לאחת מ 5 התנועות והיו כאלו שטענו שאם אין אמת אובייקטיבית בגישה זו, אולי כולה טעות. אך לאחר כשהקונפיוציזם אימץ את גישת 5 התנועות לליבו היו מעט שהעיזו לקרוא עליה תגר.


מודלים שונים למיקום אלמנט האדמה בין שאר האלמנטים

כאשר אנחנו בוחנים את האדמה בתור אחד האלמנטים במודל חמשת האלמנטים אנחנו יכולים לראות את האדמה כשווה בין שווים מול שאר האלמנטים, ובמבט אחר נראה גם הבדל מהותי בין האדמה לשאר האלמנטים. בפרק זה נראה את מיקום האדמה בסידורים שונים של חמשת האלמנטים, ונבין את הייחוד שלה לפי מודל זה.


האדמה במחזורי היצירה והבקרה

במחזורי היצירה והבקרה נמצאת האדמה במקום שווה לשאר האלמנטים. במחזורים אלו אין משמעות מיוחדת לנקודת ההתחלה. המיקום של האדמה בין אלמנט האש לאלמנט המתכת מציב אותה בין היין והיאנג. היאנג מתעצם מאלמנט העץ לאלמנט האש, והיין מתעצם מאלמנט המתכת לאלמנט המים. אלמנט האדמה נמצא בניהם ומתווך את המעבר מהיאנג אל היין. מעניין לראות שאת המעבר מהיין אל היאנג אין צורך לתווך.

במחזור היצירה אלמנט האדמה מוזן מאלמנט האש ומזין את אלמנט המתכת. במחזור הבקרה אלמנט האדמה נשלט ע"י אלמנט העץ ושולט על אלמנט המים. מודל זה מציג התפתחות של תהליכים, כאשר עבור כל תהליך ניתן לאפיין נקודות זמן שונות הנשלטות ע"י אחד האלמנטים לפי המחזור.

רגע של סמנטיקה: לעיתים נעשה שימוש במונחים "מעגל היצירה" ו "מעגל הבקרה" לתיאור מחזורים אלו. כאשר מסתכלים בתרשים קל לראות שמחזור היצירה אכן מעגלי אך מחזור הבקרה הוא בצורת כוכב, צורה אשר מאפיינת היטב את ההיבט הישר והנוקשה של שליטה, בניגוד להיבט הרך והזורם של יצירה המתאפיינת במעגליות. לכן אני מעדיף את המונח "כוכב הבקרה" עבור מחזור זה.


האדמה בין האלמנטים

כאשר מתבוננים בחמשת האלמנטים כמייצגים ציר זמן אפשר למקם את אלמנט האדמה בין כל שני אלמנטים, בתפקיד המתווכת בין האלמנטים והמרככת את קשיי המעברים. הדוגמא הטובה ביותר לכך הוא מחזור העונות הכולל ארבע עונות וארבע תקופות בין-עונתיות. ארבעת העונות מקבילות לארבעת האלמנטים: אביב-עץ, קיץ-אש, סתיו-מתכת, חורף-מים. ארבעת התקופות הנמצאות בין כל שתי עונות נמצאות תחת שליטת אלמנט האדמה. כדי לחלק את מספר הימים השייכים לכל אלמנט באופן שווה נאמר כי אורך כל עונה הוא 72 ימים, ואורך כל תקופת מעבר הוא 18 ימים. 18 כפול ארבע נותן 72 ימים במהלך השנה כולה השייכים לאלמנט האדמה.


האדמה כמרכז האלמנטים

מודל האדמה כמרכז מציב את האדמה במפגש הצירים, ציר היצירה וציר החיים. ציר היצירה מקשר אנכית את המים עם האש, וציר החיים מקשר אופקית את העץ עם המתכת. במודל זה האדמה מרכזית ומקשרת בין שאר האלמנטים שנמצאים סביבה. במודל זה האדמה היא פנימית וכל שאר האלמנטים חיצוניים. במודל זה הקשר היחיד שיש לאלמנטים הוא עם האדמה, והקשרים בניהם מתרחשים דרך האדמה. מודל זה מציג התיחסות מרחבית בה לכל אלמנט ישנו מיקום פיזי שונה. כמו כן מציג מודל זה את ההבדל העקרוני בין אלמנט האדמה לשאר האלמנטים מבחינת פנים וחוץ, מבחינת קשר בין אלמנטים.

הבדל נוסף בין האלמנטים לפי סידור זה הוא ההבדל בין יין ליאנג הנובע ממנו. האדמה במודל זה היא יינית יחסית לשאר האלמנטים היאנגיים מבחינת מיקום פנימי וחיצוני. מה שפנימי הוא יין ומה שחיצוני הוא יאנג.


ההבדל המהותי בין האדמה לשאר האלמנטים

כדי להבין את ההבדל המהותי בין האדמה לשאר האלמנטים יש להביט בשלושת המודלים בו זמנית, כמו היו מונחים אחד על השני. תמונה כזו מראה לנו את הייחודיות והמורכבות של אלמנט האדמה. האדמה היא אלמנט כמו כל אלמנט אחר, אך גם שונה באופן מהותי משאר האלמנטים. האדמה מקיימת עם שאר האלמנטים את היחסים הרגילים של הזנה ובקרה, וגם מקיימת קשר נוסף של הזנה של כל האלמנטים בתור המרכז. האדמה קיימת בפני עצמה לפני שאר האלמנטים אך גם מוגדרת מעצם הגדרת הפריפריה והגבולות של האלמנטים האחרים.

מתוך הכרת התרבות והפילוסופיה הסינית אנחנו יכולים להבין שמקום זה של חוסר בהירות, של סתירות ויחסים מורכבים מציע לנו מבט מפוקח על החיים עצמם, החיים שמעבר לאפשרות הגדרה ומעבר לחוקים ברורים, החיים הנובעים מהאדמה.


תוספות


מה משמעות תקופת האדמה שבין האביב לקיץ?

  • תקופה שקשורה לקיבה ולמעבר שבין הקיבה לאיבר הטרנספורמציה - הטחול (על פי הדגם של השעון הביולוגי והחלוקה ל12). המעבר בין העץ לאש, מהאיכות המעירה והשובבה אל הבגרות. ממש גיל ההתבגרות של השנה. מורן אבן


בני שהם

כלים אישיים