קיבה

מתוך WikiSinit

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

פיזיולוגיה לפי הרפואה הסינית -> קיבה


תפקיד הקיבה ברפואה הסינית

  • שולטת בהבשלה והרקבה של הנוזלים והמזון
  • שליטה בהתמרה של תמציות מזון
  • שליטה בהורדת הצ'י
  • היא מקור הנוזלים

תפקודי הקיבה

הקיבה היא האיבר שמספק לגוף את ההזנה הפוסט-נטלית, היום-יומית, ההזנה הדרושה לתחזוקת הגוף בחיים. לכן היא נקראת "המקור של ששת האיברים החלולים ושורש חמשת האיברים המלאים".


האיברים המלאים מכילים את התמציות, האנרגיה המקורית אותה קיבלנו בירושה מהורינו. הקיבה היא שורש האיברים המלאים כיוון שהיא זו שמביאה אותם לביטוי מלא בחיים האלה ולשליטה מלאה על הגוף כולו על ידי הזרמת האנרגיה הפוסט-נטלית אליהם. האיברים החלולים הם הכלים בתוכם נעים החומרים והאנרגיה של חיינו. הקיבה היא המקור של האיברים החלולים כיוון שהיא הראשונה בצינור העיכול והראשונה בתהליך העיכול. היא מזינה בחומרים החיוניים את כל האיברים החלולים שכולם יחד אחראים לייצור אנרגיית החיים מתוך המזון והמשקה שאנחנו צורכים.


הקיבה מזינה את חמשת האיברים המלאים בצ'י ומאפשרת לצ'י שלהם להגיע למרידיאן היין הגדול של היד (הריאות). הצ'י שלהם צריך להגיע למרידיאן הריאות לשם הפצתו בגוף כולו דרך מערכת המרידיאנים. תהליך זו הוא חלק מתפקיד הקיבה כשורש של חמשת האיברים המלאים. הקיבה גורמת לכך שחמשת האיברים המלאים יבואו לידי ביטוי בגוף. היא שולחת אליהם צ'י שמתערבב עם הצ'י שלהם ומאפשר לו להגיע אל כל הגוף. פרק 19 של Su Wen מתאר כיצד תהליך זה הוא חיוני לתחזוקת החיים, וכיצד לזהות האם התהליך אכן מתרחש בגוף:


"הקיסר הצהוב: כאשר מבחינים בצ'י אמיתי (Zhen Qi) של האיברים המלאים זה נקרא "ממית". מדוע? צ'י פו: כל חמשת האיברים המלאים מקבלים צ'י מהקיבה. הצ'י של האיברים המלאים לא יכול להגיע בעצמו אל מרידיאן היין הגדול של היד. רק בשיתוף עם הצ'י של הקיבה הוא יכול להגיע אל מרידיאן היין הגדול של היד. ... לכן במצב של מחלה חמורה הצ'י של הקיבה לא יכול להגיע יחד עם הצ'י של האיבר המלא אל מרידיאן היין הגדול של היד. לכן הצ'י האמיתי של האיבר מופיע לבד. כאשר הוא מופיע לבד המחלה השתלטה על האיבר. לכן זה נקרא "ממית"."


הצ'י הרגיל של אדם נורמלי מסופק על ידי הקיבה. הקיבה דואגת לתפקוד תקין ובריאות של כל הגוף במשך כל השנה על ידי אספקה קבועה של צ'י למערכת המרידיאנים. צ'י הקיבה מתערבב בתוך המרידיאנים עם הצ'י של האיברים המלאים והיחסים בניהם הם הקובעים אם האדם יחלה ומתי. תיאור של היחסים של צ'י הקיבה עם הצ'י של האיברים המלאים נמצא בפרק 18 של Su Wen. בסוגריים יש הערות שאינן מהטקסט המקורי, אלא מפירוש עתיק. כדי להבין את הטקסט יש לזכור את ההתאמה בין סוגי הדופק הקשורים לכל עונה: אביב-דופק מיתרי, קיץ-דופק כמו וו או קרס, קיץ ארוך-דופק רך וחלש, סתיו-דופק כמו שערה (חוטי), חורף-כמו אבן.


"הצ'י הרגיל של אדם נורמלי מסופק על ידי הקיבה. (הצ'י של הקיבה הוא הצ'י הרגיל של אדם נורמלי) כאשר למישהו אין צ'י של הקיבה זה נקרא "תנועה הפוכה למסלול הרגיל". תנועה הפוכה גורמת למוות. כאשר באביב יש במרידיאנים צ'י של הקיבה והתנועה היא קצת כמו מיתר זה נורמלי אם התנועה היא בעיקר כמו מיתר ויש רק מעט צ'י של הקיבה זה נקרא "מחלת כבד" אם התנועה היא רק מיתרית בלי צ'י קיבה זה נקרא ממית אם יש צ'י של הקיבה והתנועה היא כמו שערה זה נקרא "מחלת סתיו" אם התנועה היא מאוד כמו שערה זה נקרא "מחלה עכשוית""


הטקסט ממשיך ומתאר תיאור דומה לגבי כל אחת מחמשת העונות. אנו מבינים מהטקסט הזה שהצ'י של הקיבה הוא המספק לגוף את האיזון המשתנה בין העונות על מנת לשמור על בריאות האדם. עוד אנחנו רואים שהיחסים בדופק צריכים להיות כאלה שכל השנה יש הרבה צ'י של הקיבה ורק מעט מהצ'י של האיבר של אותה עונה. איזון כזה משמעותו שהאדם הוא בעל מרכז יציב המאפשר לו לראות את התמונה השלמה. אדם שבאביב הופך להיות יותר מדי אביבי שוכח שיש גם סתיו ומאבד את נקודת המבט הנכונה.


גם אדם שאינו מסונכרן עם העונות ובאביב הוא מרגיש כמו סתיו יהיה חולה, אך בלבול כזה אינו נובע מחוסר באדמה ולכן גם אם יהיה לו מספיק צ'י של הקיבה עדיין הוא יהיה חולה. בכל זאת גם במצב כזה הצ'י של הקיבה עדיין משפיע, אך הפעם על זמן הופעת המחלה. אדם שמרגיש באביב כמו סתיו יהיה חולה בסתיו, אך אם חסר לו צ'י של הקיבה הוא יהיה חולה מיד. פה אנחנו יכולים לראות כיצד המידה של צ'י הקיבה שיש לאדם תשפיע על הפרוגנוזה של כל מחלה שהיא.


הקיבה מקבלת את המזון. היא שק גדול שמקבל כל מה שהאדם מכניס לתוכו. בכך היא מבטאת את התכונה הראשונה של אלמנט האדמה: האדמה מקבלת הכל.


הקיבה מבשלת ומתסיסה את המזון, מעבדת אותו ומפרקת אותו. מכינה אותו למיצוי והפרדה לבהיר ועכור. בכך היא האיבר הראשון המשתתף בתהליך הפיכת המזון לחלקים מן האדם. תהליך זה נקרא "המחמם המשולש". בפרק 21 של Su Wen נאמר: "הקיבה מקבלת את המזון. התמציות נשלחות לכבד והצ'י העודף מועבר לשרירים. הצ'י העכור מועבר ללב, והתמציות העודפות מועברות אל המרידיאנים." אנו רואים פה שהמזון מהקיבה מגיע לאיברים המלאים, למרידיאים, לשרירים.


הקיבה היא שער הנוזלים כיוון שדרכה נכנסים לגוף כל הנוזלים. הנוזלים האלה עוברים את תהליך עיבוד הנוזלים והופכים לנוזלי הגוף, לדם או לאנרגיה, לפי תהליך המחמם המשולש. Su Wen 21: "הנוזלים נכנסים לקיבה. אנרגיית התמציות העודפת מועברת מעלה אל הטחול. הטחול מפיץ את התמציות שעוברות מעלה אל הריאות." (1)


הקיבה היא השער של יין הכליות. בתור האיבר הכי ייני מבין חמשת האיברים הכליות אוגרות את היין. היין בגוף מיוצר מתוך החומר הפיזי שמוכנס לגוף שהוא המזון, ולכן הקיבה היא השער של יין הכליות. תהליך ייצור היין בגוף מתחיל בקיבה ומסתיים בכליות.


הקיבה מורידה את העכור למטה. זהו הכיוון שבו המזון זורם בגוף, וזו הסיבה לכך שהקיבה מייצרת יין מתוך היין שנכנס אליה. כל מה שיורד הופך להיות יותר ויותר ייני.

בני שהם


כלים אישיים